Tunus diktatörü Bin Ali ile Microsoft arasındaki gizli anlaşma, Wikileaks belgeleriyle bir kez daha meydana çıktı.
Bin Ali hükümeti özgür yazılım yerine Microsoft’ta kalmak karsılıgında, yurttaşlarını gözetleme olanağı alıyordu. Rue89 adlı dergide yayımlandıktan sonra bu kez de Wikileaks belgeleri sayesinde ortaya çıktı.Bu anlaşmaya göre Tunus’un devrik başkanı Bin Ali ile Microsoft arasında Tunus halkının bilgilerinin Tunus devletine iletilmesini, daha doğru bir değişle Microsoft'un casusluk yapacağı öngörrülüyor. 18 Mart 2011’de ReadWriteWeb France sıtesinin kapatılmasının nedeni, bugün daha açık bir şekilde anlaşıldığı gibi, bu sitede yayımlanan Rue89 adlı dergide, Wikileaks belgeleri tarafından bir kez daha ortaya çıkan Tunus devleti ile Microsoft arasındaki anlaşmanın ifşa edilmesiydi. Bugün daha üst bir göreve yükselen Microsoft’un Tunus sorumlusu Salwa Smaoui o gün Tunus piyasasından bir “win win” kazan kazan piyasası olarak söz ederken, yapılan anlaşma sonucu Microsoft şirketi Tunus devletinin özgür yazılıma dönük arayışları durdurmasını sağlarken, Tunus finans kanununda açık bir şekilde belirtilme hakkı kazanmıştı. Buna karşılık ise Microsoft Tunus devletine Facebook, Gmail, Twitter gibi sitelerde Tunus halkının kullandığı kullancı isimlerini ve şifreleri hükümete veriyordu. Bu ilk süreçte ne Fransa’da ne de Tunus’ta hiçbir basın kuruluşu bu habere yer vermemişti.
Bu sefer ise Wikileaks belgeleri sayesinde bu anlaşmanın yapılmasından iki ay sonra 22 Eylül 2006’da ABD konsolosluğundan gönderilen belgede bu anlaşma ortaya çıkmış bulunuyor. Bu anlaşma sayesinde Microsoft Tunus’taki bütün özgür yazılım girişimlerini baltalarken, öte yandan, Tunus devleti de halkını en geniş şekliyle gözetleme imkanına kavuşuyordu.
Şu an için benzer bir işbirliği kanıtına sahip olunmasa da, Microsoft şirketinin Tükiye, İsrail ve Fransa devletleriyle de anlaşmalar imzalandığı biliniyor. Ayrıca Microsof Lübnan’da da bir yolsuzluğun parçası olmakla suçlanıyor. Microsoft şirketinin bu kirli anlaşması, dev yazılım şirketinin ifade ve iletişim özgürlüğünü, şirketin çıkarları için nasıl yoksaydığına dair çok önemli bir örnek teşkil ediyor.
0 yorum:
Yorum Gönder